Стосовно оцінки рівня громадського здоров’я в України та її регіонах

Автор(и)

  • М.О. Качмарська Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, кафедри психіатрії і психотерапії, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1104-3420
  • О.В. Любінець Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, кафедра громадського здоров’я, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-5036-6268

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.1.1.2022.254629

Анотація

Мета роботи: проаналізувати та запропонувати групу показників для оцінки рівня громадського здоров’я в Україні та в регіональному аспекті.
Матеріали та методи. Матеріалом дослідження слугували дані Стратегії ВООЗ «Здоров'я для всіх у XXI столітті», ЮНЕСКО, Державної служби статистики України за розділами «Демографічна та соціальна статистика» і «Економічна статистика», Міністерства охорони здоров’я України, міністерств фінансів та економіки України, оперативних відомостей підрозділів охорони здоров’я органів державного управління. Розгляд даних здійснено з використанням методів: бібліосемантичного та системного підходу.
Результати. Для оцінки рівня громадського здоров’я в Україні та її регіонах запропоновано використовувати три групи показників: I – демографічні, II – медичної статистики, III – соціального благополуччя. У кожній групі передбачається застосовувати по 7 ключових даних, які у найбільшій мірі дають характеристику як стану медико-демографічних змін так і оцінку благополуччя населення в економічному та освітньому рівні з використанням в т. ч. методу соціологічного опитування. В представленому матеріалі подаються джерела інформації стосовно запропонованих показників.

Біографії авторів

М.О. Качмарська, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, кафедри психіатрії і психотерапії

кандидат медичних наук, доцент, доцент кафедри психіатрії та психотерапії Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького; м. Львів, вул. Пекарська, 69.
+380 (32) 275-95-36,

О.В. Любінець , Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, кафедра громадського здоров’я

доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри громадського здоров’я Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького; м. Львів, вул. Пекарська, 69.
+380 (50) 371-82-50

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-30

Номер

Розділ

Громадське здоров'я