Особливості застосування електронних засобів комунікації у системі ерготерапії слабозорих та незрячих осіб

Автор(и)

  • Я. М. Копитіна Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка, м. Суми, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.3.2.2020.213719

Анотація

Мета – провести аналіз функціоналу електронних додатків для мобільних телефонів, наручних годинників та персональних комп’ютерів, які розроблені та адаптовані спеціально під потреби та можливості слабозорих та незрячих користувачів.

Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь 270 осіб із інвалідністю віком від 18 до 46 років, які мали тяжкі порушення зору або сліпоту. Вони проходили курс фізичної терапії на базі Західного реабілітаційно-спортивного центру Національного комітету спорту інвалідів України (с. Яворів, Турківський р-он, Львівська обл.) з 2016 по 2020 рр.

Результати. Досліджено функціональні можливості електронних додатків та цифрових технологій, розроблених для слабозорих та незрячих осіб. Для зв’язку із волонтерами та зверненням за допомогою до сторонньої особи розроблена програма «Be My Eyes». Для розпізнавання банкнот різних країн світу був розроблений додаток MCT Money Reader. Додатки «TalkBack» та «VoiceОver» створені для озвучування екрану телефона та усіх тактильних маніпуляцій користувача. Додаток «Voice Dream Reader» слугує для читання в аудіоформаті електронних книг. Додаток супутникової навігації «Lazarillo GPS for Blind» допомагає прокладати, обирати та корегувати необхідний маршрут та орієнтуватися на місцевості. Додаток розпізнавання візуальних об’єктів «Envision» дозволяє розрізнити, описати та зрозуміти що зображено та фото. Індикатори рівня рідини для незрячих дозволяють приготувати напій, не розливаючи рідину, попереджуючи побутові опіки. Електронні кухонні гаджети дозволяють безперешкодно готувати їжу та користуватися усім необхідним обладнанням. Цифровий маркер-диктофон «Touch Memo» допомагає слабозорим та незрячим людям знаходити необхідні для них предмети побуту. Новітні спортивні тренажери у поєднанні зі смарт годинниками дозволяють контролювати та моніторити стан здоров’я їх власника.

Висновки. Сучасна слабозора чи незряча особа, маючи при собі смартфон із правильно підібраним набором необхідних програм, може самостійно робити покупки, роботу по дому, займатися дітьми, працювати, читати, слухати музику, спілкуватися із друзями, переміщатися містом та подорожувати, займатися спортом та слідкувати за станом власного здоров’я.

Біографія автора

Я. М. Копитіна, Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка, м. Суми, Україна

Копитіна Яна Миколаївна – кандидат наук з фізичного виховання і спорту, доцент, доцент кафедри здоров’я, фізичної терапії, реабілітації та ерготерапії, Навчально-науковий інститут фізичної культури, Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка.
+380 (99) 014-96-62, yana@kopytin.in.ua

Посилання

Нагорна AM, Риков CO, Варивончик ДВ. Стан офтальмологічної захворюваності населення України. Офтальмологічний журнал. 2003;(3): 28–33.

Internet Voice dream [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.voicedream.com/.

Internet Таймер тактильний кухонний MAXI [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.smartaids.ru/catalog/product/taymer-taktilnyy-kukhonnyy-maxi.

Internet SmartAIDs [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.smartaids.ru/catalog/product/ indikator-urovnya-zhidkosti-zvukovibratsionnyy/.

Internet SmartAIDs [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.smartaids.ru/catalog/product/ govoryashchie-kryshki-dlya-banok-zapis-20-sekund/.

Internet Lazarillo [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.lazarillo.app/en/.

Internet Элита групп [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.elitagroup.ru/pages/prod-TouchMemo.php.

Internet Be My Eyes [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.bemyeyes.com/language/russian.

Internet iPhone [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.apple.com/ru/accessibility/iphone/vision/.

Internet Envision [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://ru.letsenvision.com/.

Internet MCT Money Reader [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://play.google.com/store/apps/ details?id=com.mctdata.ParaTanima&hl=en.

Internet Специальные возможности для Android [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.marvin.talkback&hl=ru.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Фізична реабілітація, фізична терапія, ерготерапія