Формування комунікативної толерантності у молоді в умовах інклюзивної освіти

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.3.2.2020.213723

Анотація

Необхідність запровадження інклюзивної освіти пов’язана, насамперед, з тим, що число молоді, яка потребує корекційного навчання, неухильно зростає. Тому наразі на сучасному етапі розвитку освіти в Україні відкриваються нові перспективи, пов’язані з переосмисленням ставлення до організації навчання і виховання молоді з особливими освітніми потребами в єдиному інклюзивному толерантному освітньому середовищі.

Метою статті є аналіз проблеми комунікативної толерантності до молоді з особливими освітніми потребами у процесі інклюзивного навчання.

Матеріали та методи. Останнім часом в системі освіти України надається особлива увага формуванню нової філософії державної політики щодо спільного навчання здорової молоді та молоді з особливими освітніми потребами, тобто впровадженню інклюзивного навчання. Дана тенденція підтверджує необхідність розробки новітніх підходів до формування такої особистісної якості молодої людини, як комунікативна толерантність. Саме рівень толерантності сьогодні є важливим критерієм визначення цивілізованості суспільства та відіграє провідну роль у становленні державності.

Результати. За результатами анкетування кураторів груп з метою вивчення специфіки їхньої роботи з молоддю, які мають особливості психофізичного розвитку в толерантному інтегрованому середовищі навчального закладу встановлено, що основними видами діяльності, які здійснює куратор щодо інтеграції молоді з особливостями психофізичного розвитку є допомога у формування адекватної самооцінки молоді, упевненості у власних силах (75,00%), подоланні труднощів комунікативного плану (65,00%), вивчення потреб молоді (60,00%).

Висновки. Таким чином, толерантне інклюзивне освітнє середовище – це, перш за все гуманні та демократичні стосунки між усіма учасниками навчально-виховного процесу, які базуються на доброті, взаєморозумінні, взаємоповазі; це співробітництво у атмосфері теплоти, поваги, людяності; це вміння сприймати кожну молоду людину як унікальну, неповторну особистість; середовище, де всі молоді люди незалежно від своїх освітніх потреб здатні навчатися ефективніше, підвищувати свою соціальну компетентність, вдосконалювати комунікативні навички, а також відчувати себе частиною загальної спільноти.

Біографії авторів

Н. В. Харченко, Українська медична стоматологічна академія, м. Полтава, Україна

Харченко Наталія Вікторівна – д.екон.н., доцент, доцент кафедри соціальної медицини, громадського здоров’я, організації та економіки охорони здоров’я з лікарсько-трудовою експертизою УМСА.
nvkharchenko1963@gmail.com, ORCID ID 0000-0001-8668-1596.

Ж. П. Кундій, Українська медична стоматологічна академія, м. Полтава, Україна

Кундій Жанна Петрівна – к.пед.н., керівник Навчально-наукового медичного інституту УМСА.
ORCID ID 0000-0002-9739-6624

Ю. П Ющенко, Українська медична стоматологічна академія, м. Полтава, Україна

Ющенко Юлія Петрівна – к.філос.н., доцент, доцент кафедри філософії та суспільних наук УМСА.
yulia.yu@ukr.net, ORCID ID 0000-0002-2883-2621

А. В Костріков, Українська медична стоматологічна академія, м. Полтава, Україна

Костріков Анатолій Васильович – к.мед.н, доцент, доцент кафедри соціальної медицини, громадського здоров’я, організації та економіки охорони здоров’я з лікарсько-трудовою експертизою УМСА.
ORCID ID 0000-0003-3045-5439

Посилання

Шинкарьова Ж. Толерантність як домінанта соціального партнерства суб’єктів діяльності в умовах інклюзивної освіти.

Лапа В.М. Особливості міжособистісної комунікації старшокласників в умовах інклюзивного навчання / В.М. Лапа // Вісник ОНУ ім. І.І. Мечнікова. Психологія. – 2017. – № 22. випуск 2 (44). – с. 90–99.

Єжова Т.Є. Організаційно-педагогічні умови створення толерантного освітнього середовища інклюзивної школи / Т.Є. Єжова. – Режим доступу: http://ap.uu.edu.ua/article/74.

Сайко Х.Я., Островська К.О. Толерантність до дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивній школі / Х.Я. Сайко, К.О. Островська // Режим доступу: https://pedagogy.lnu.edu.ua/wp-content/uploads/2016/09/tolerantnist.pdf.

Косарєва Г.М. Особливості формування толерантного інклюзивного середовища у дошкільному навчальному закладі / Г.М. Косарєва // Оновлення змісту, форм та методів навчання і виховання в закладах освіти. – 2014. – с. 38–42.

Концепція Нової Української школи [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://osvita.ua/school/reform/ 54276.

Улинець С.І. Проблема формування психологічної готовності до професійної педагогічної діяльності.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Фізична реабілітація, фізична терапія, ерготерапія