Реабілітація в щелепно-лицевій хірургії і стоматології після перелому нижньої щелепи

Автор(и)

  • Л. Е. Дмитрієва студент кафедри Біобезпеки і здоров’я людини, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»., Україна
  • Ю. В. Антонова-Рафі кандидат технічних наук, доцент кафедри Біобезпеки і здоров’я людини, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»., Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.4.0.2020.220393

Анотація

Переломи нижньої щелепи є дуже поширеними травмами, тому сучасними авторами широко розробляються новітні підходи до оперативного лікування цих виді травм а також і підходів до післяопераційного відновлення пацієнтів. Фізична реабілітація та терапія осіб після оперативного лікування переломів нижньої щелепи відіграє надважливе значення у процесі відновлення пацієнтів, оскільки допомагає відновити втрачені функції і сприяє найшвидшому одужанню. З метою відновного процесу розробляються спеціальні індивідуальні реабілітаційні програми, які залежать від характеру травми, стану хворого та методів, що використовувались у процесі лікування. Останніми роками спостерігається тенденція як до збільшення кількості пацієнтів з переломами кісток лицевого скелету, так і до ускладнення характеру травм за рахунок поєднання ушкоджень обличчя та інших ділянок тіла, що є наслідком транспортних, вуличних, професійних, спортивних і побутових травм. У статті досліджуються підходи до лікування та реабілітації пацієнтів після перелому нижньої щелепи. Зокрема відзначаються особливості та види переломів нижньої щелепи в щелепно-лицевій хірургії і стоматології, розглядаються причини їх виникнення, методи діагностування та лікування. Відзначається, що дуже важливим етапом лікування та відновлення організму після переломів нижньої щелепи є фізична реабілітація хворих. Програми фізичної реабілітації розробляються індивідуально в залежності від характеру перелому, та особливостей організму хворого, як правило до програми фізичної реабілітації включають засоби ЛФК, масажу, механо- та фізіотерапії. Зауважується що професійно розроблена індивідуальна програма реабілітації позитивно впливає та стан хворого та прискорює процес одужання та відновлення працездатності, тому питання що досліджуються у статті є актуальними.

Біографії авторів

Л. Е. Дмитрієва, студент кафедри Біобезпеки і здоров’я людини, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Дмитрієва Лілія Ельденізівна – студент кафедри Біобезпеки і здоров’я людини, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Ю. В. Антонова-Рафі, кандидат технічних наук, доцент кафедри Біобезпеки і здоров’я людини, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Антонова-Рафі Юлія Валеріївна – кандидат технічних наук, доцент кафедри Біобезпеки і здоров’я людини, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Посилання

Анатомія людини: підручник. Луцьк: Волин. НУ імені Лесі Українки, 2010. 890 с.

Дацко, А.А. Реализация современных принципов лечения повреждений челюстно-лицевой области. Стоматология. 2003

№ 1. С. 17-21.

Золотарева Т.А. Медицинская реабилитация. Київ: КИМ, 2012. 496 с.

Михалюк Є.Л. Фізична реабілітація та спортивна медицина в стоматології. Запоріжжя: ЗДМУ, 2012. 179 с.

Михалюк Є.Л., Малахова С.М., Черепок О.О., Смирнова О.Л. Фізична реабілітація та спортивна медицина в стоматології. Запоріжжя: ЗДМУ, 2011. 160 с.

Основи реабілітації, фізіотерапії, лікувальної фізичої культури і масажу. Чернівці: Прут, 2006. 208 с.

Рудницька В. Фізична реабілітація при переломах нижньої щелепи: постановка проблеми. Здоровий спосіб життя. Львів, 2006. Вип. 11. С. 61-64.

Сидоренко П. І. Анатомія та фізіологія людини. Київ: Медицина, 2012. 199 с.

Хірургічна стоматологія та щелепно-лицева хірургія. Київ: ЛОГОС, 2011. 669 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Фізична реабілітація, фізична терапія, ерготерапія