Особенности связи уровня стресса работающего населения и состояния экономики Украины

Автор(и)

  • Валентин Владимирович Кальниш
  • Антонина Максимовна Нагорная
  • Юрий Леонидович Майдиков

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.1.1.2021.227146

Анотація

Мета – встановити особливості зв'язку рівня психоемоційного стану працюючого населення України з економічним розвитком країни в різні періоди в інтервалі 1992-2019 рр.
Матеріали та методи. При виконанні роботи були використані показники економічного розвитку України: валовий внутрішній продукт (ВВП), валовий внутрішній продукт (за паритетом купівельної спроможності – ПКС), на душу населення (ВВПд), зміна ВВП ПКС в поточний період щодо минулого року у відсотках, а також частка від ділення стандартизованої смертності чоловіків на такий же показник для жінок в діапазоні віку 15-19, 20-24, ... , 60-64 років як показник психоемоційного стану (рівень стресу). Результати дослідження аналізувалися за допомогою факторного аналізу.

Результати. Підвищення рівня стресу працюючого населення України пов’язано з дією численних шкідливих соціально-політичних чинників. Одним із потужних діючих компонентів цих факторів є економічний фактор, характеристиками якого є ВВП і його похідні. Цілком очевидно, що цей фактор надає неоднаковий вплив на осіб різного віку. Це пов’язано з тим, що професійне і соціальне навантаження на осіб різного віку принципово не може бути рівнозначним. Цю тезу добре доводить характеристика стресового навантаження на осіб різного віку.

Висновки. Проведений аналіз показав наявність чіткої залежності рівня психоемоційного напруження у працюючого населення в широкому діапазоні віку. Винятком є діапазон вікових груп 15-19 років, де такої залежності не виявлено. Решта вікові групи складним чином пов'язані з економічним станом країни. З них виділено три вікових інтервалу, зв'язок яких з економічними показниками має різний характер, що істотно позначається на динаміці їх психоемоційного напруження в період з 1992 по 2019 роки. Ці дані можуть бути враховані при розробці стратегії розвитку економіки України на подальшу перспективу.

Біографії авторів

Валентин Владимирович Кальниш

Кальниш Валентин Владимирович – доктор биологических наук, профессор, заведующий лабораторией психофизиологии труда ГУ «Институт медицини труда имени Ю.И. Кундиева Национальной академии медицинских наук Украини»; 01033, м. Київ, вул. Саксаганського, 75.
vkalnysh@ukr.net, yik@nanu.kiev.ua.

Антонина Максимовна Нагорная

Нагорная Антонина Максимовна – доктор медицинских наук, профессор, чл.-корр. НАМНУ, заведующая отделом эпидисследований ГУ «Институт медицини труда имени Ю.И. Кундиева Национальной академии медицинских наук Украины»

Юрий Леонидович Майдиков

Майдиков Юрий Леонидович – доктор медицинских наук, профессор, профессор кафедры физической реабилитации Черниговского технологического университета.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-24

Номер

Розділ

Організація і управління охороною здоров'я