A look at the need for malnutrition management in an institutional care setting

Автор(и)

  • I. Kimáková St. Elizabeth University of Health and Social Sciences, Bratislava, Slovak Republic, Slovakia
  • M. Belovičová St. Elizabeth University of Health and Social Sciences, Bratislava, Slovak Republic, Slovakia

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.1.1.2021.227158

Анотація

Недоїдання – серйозна глобальна проблема охорони здоров’я, що стосується далеко не тільки країн, що розвиваються. Недоїдання можна визначити як погіршення стану харчування, викликане недостатнім споживанням енергії і поживних речовин, необхідних для правильного функціонування організму. У літніх людей це явище супроводжує більшість проблем зі здоров’ям, і йому не приділяють належної уваги на шкоду лікування основного захворювання. У групи ризику розвитку недостатності харчування входять, зокрема: пацієнти з онкологічними, запальними, хронічні респіраторні захворювання, тяжкохворі і геріатричних пацієнти, а також пацієнти, які перебувають в тривалій госпіталізації. Міні-оцінка харчування (MNA) повинна бути інтегрована в комплексну геріатричну оцінку. Медсестра – важливий член команди на всіх рівнях догляду за літніми людьми. Вони беруть участь в профілактиці, діагностиці та лікуванні людей похилого віку з недоїданням. Регулярна оцінка стану харчування літніх людей, які проживають в установах соціальної допомоги, повинна бути звичайною справою, що дозволяє виявити ранні ознаки порушень харчування і вжити профілактичних заходів.
Ключові слова: недоїдання, міні-оцінка харчування, групи ризику, медсестри.

Біографії авторів

I. Kimáková , St. Elizabeth University of Health and Social Sciences, Bratislava, Slovak Republic

Mgr. Ivana Kimáková – St. Elizabeth University of Health and Social Sciences; Bratislava, Field office in Michalovce, Slovak Republic – student.

M. Belovičová , St. Elizabeth University of Health and Social Sciences, Bratislava, Slovak Republic

assoc. Prof. Mária Belovičová, MD. PhD – St. Elizabeth University of Health and Social Sciences; Bratislava, Field office in Michalovce, Slovak Republic – teacher.
mriab9@gmail.com.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-02-02

Номер

Розділ

Медсестринство