Визначення місця кінезітерпії в комплексному лікуванні анкілозуючого спондилоартриту (за результатами опитування пацієнтів)

Автор(и)

  • Н.Й. Потокій ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine
  • Г.В. Дудаш ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine
  • І.С. Миронюк ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.1.1.2021.227161

Анотація

Мета: вивчити обізнаність та усвідомлення хворими з анкілозуючим спондилоартритом місця і ролі кінезітерапії, як напрямку фізичної терапії, в комплексному лікуванні захворювання (на прикладі Закарпатській області).
Матеріали та методи. В дослідженні було використано наступні методи: бібліосемантичний, соціологічний, статистичний та метод системного підходу і системного аналізу. Спеціальний опитувальних включав питання, що стосуються загальних характеристик пацієнтів; групу питань, за допомогою яких визначалася активність захворювання (індекс BASDAI) та зміни функції хребта і суглобів (індекс BASFI), а також ряду запитань щодо обізнаності про роль кінезіотерапії в комплексному лікуванні анкілозучого спондилоартриту. Дослідження проведено на базі Закарпатської обласної лікарні ім. А. Новака серед жителів Закарпатської області, які хворіють на анкілозуючий спондилоартр.
Результати. Результати опитування 24 чоловіків, хворих на анколізуючий спондилоартрит показали низький рівень усвідомлення опитаними важливості кінезіотерапії. Так, хоча більшість опитаних знає, що фізичні вправи такі ж важливі, як і медикаментозне лікування (87,5%, 21 особа), однак лише трохи більше половини опитаних (54,2%) вважають, що фізичні вправи при АС слід виконувати щодня, а 75% хибно вважають, що виконувати фізичні вправи при високому рівні болю в спині не варто взагалі. Практичне застосування пацієнтами та усвідомлення потреби в регулярній фізичній активності теж незадовільне – щоденно ранкову гігієнічну гімнастику виконує лише 6 із 24 осіб (25,0% опитаних), а 4 (16,7%) респондента не роблять ранкову гімнастику взагалі.
Висновки. На фоні досить високого рівня інформованості щодо важливості кінезіотерапії як важливої складової комплексного лікування захворювання, спостерігається низький рівень використання пацієнтами різних форм фізичної активності у повсякденному житті.
Ключові слова: кінезіотерапія, анкілозуючий спондилоартрит, пацієнти, соціологічне дослідження.

Біографії авторів

Н.Й. Потокій , ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Потокій Наталія Йосипівна – кандидат медичних наук, викладач кафедри наук про здоров’я ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; 88000, пл. Народна, 3, м. Ужгород, Україна.
natalia.potokiy@uzhnu.edu.ua.

Г.В. Дудаш, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Дудаш Габрієлла Василівна – магістр фізичної терапії, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; 88000, пл. Народна, 3, м. Ужгород, Україна.
dudash.habriella@student.uzhnu.edu.ua.

І.С. Миронюк , ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Миронюк Іван Святославович – доктор медичних наук, декан факультету здоров’я та фізичного виховання ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; 88000, пл. Народна, 3, м. Ужгород, Україна.
ivan.myronyuk@uzhnu.edu.ua.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-23

Номер

Розділ

Фізична реабілітація, фізична терапія, ерготерапія