Новий погляд на стару проблему неалкогольної хвороби печінки, як патології, що пов’язана з змінами мікробіоти

Автор(и)

  • Т.В. Коваль ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine
  • І.В. Чопей ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine
  • К.І. Чубірко
  • Я.Ю. Гнепа ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.1.1.2021.227165

Анотація

Мета. Проаналізувати взаємозв’язок неалкогольної жирової хвороби печінки та змін в кишковій мікробіоті.
Матеріали та методи. Було опрацьовано та проаналізовано публікації вітчизняних та зарубіжних видань в базах даних United European Gastroenterology (UEG) Journal, PubMed, MEDLINE, Web of Science.
Результати. Неалкогольна жирова хвороба печінки за останні роки посіла вагоме місце серед захворювань в гастроентерології. За цей час з’являються все більше даних, щодо взаємозалежності зміни кишкового мікробіому людини та розвитку метаболічних захворювань, включаючи і НАЖХП. Багато сучасних досліджень дійсно виявили деякий взаємозв’язок, проте до кінця питання залишається не вивченим.
Висновки. Для кращого розуміння стратегій лікування патологій необхідно заглиблюватись у вивчення етіологічних чинників, від так, НАЖХП не можна вважати патологією, що достатньо вивчена зі сторони, як лікування, та і етіології.
Ключові слова: неалкогольна жирова хвороба печінки, кишкова мікробіота, мікробіом людини.

Біографії авторів

Т.В. Коваль , ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Коваль Тетяна Володимирівна – асистент кафедри терапії та сімейної медицини, факультет післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; пл. Народна, 3, м. Ужгород, Закарпатська обл., 88000, Україна. t.duxowi41992@gmail.com.

І.В. Чопей , ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Чопей Іван Васильович – д.мед.н., проф., професор кафедри терапії та сімейної медицини, декан факультету післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; пл. Народна, 3, м. Ужгород, Закарпатська обл., 88000, Україна.

К.І. Чубірко

Чубірко Ксенія Іванівна – к.м.н., доцент кафедри терапії та сімейної медицини факультету післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; пл. Народна, 3, м. Ужгород, Закарпатська обл., 88000, Україна.

Я.Ю. Гнепа , ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Гнепа Яна Юрівна – асистент кафедри терапії та сімейної медицини, факультет післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; пл. Народна, 3, м. Ужгород, Закарпатська обл., 88000, Україна.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-01-12

Номер

Розділ

Наука – практиці охорони здоров’я