Аборти, пологи та інфекції, що передаються статевим шляхом у дівчат та дівчат-підлітків, як проблема системи громадського здоров’я

Автор(и)

  • Г.О Слабкий ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine
  • І.С. Миронюк ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine
  • О.Ю. Качур Міжнародний європейський університет, м. Київ, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.2.1.2021.235359

Анотація

Мета роботи: дослідити рівень абортів, пологів та інфекцій, що передаються статевим шляхом серед дівчат віком 10-14 років та дівчат-підлітків (15-17 років) України в динаміці 2015-2019 років.
Матеріали та методи. Матеріалами дослідження стали дані галузевої статистичної звітності України за період 2015-2019 років. При проведені дослідження використано статистичний метод та метод структурно-логічного аналізу.
Результати. Результати проведеного дослідження вказують на те, що частина дівчат віком 10-14 років та дівчат-підлітків віком 15-17 років починають раннє статеве життя та мають небезпечну статеву поведінку по відношенню до попередження небажаної вагітності та захворювання на ІПСШ. На це вказує, на зважаючи на зменшення показників за роки дослідження, високий рівень абортів та захворювань на інфекції, що передаються статевим шляхом. Також зареєстровано високий рівень пологів у дівчат-підлітків: 6,03 на 1000 дівчат-підлітків віком 15-17 років життя.
Висновки. Вказана ситуація потребує від системи громадського здоров’я комплексної цілеспрямованої роботи серед підлітків з формування у них мотивованої поведінки утримання від раннього початку статевого життя та формування безпечної поведінки та навичок з безпечної поведінки з попередження небажаної вагітності та профілактики інфекціями, що передаються статевим шляхом. Така робота має проводиться як на рівні сім’ї, навчального закладу , де вони навчаються так і в неформальних колективах підлітків використовуючи метод «Рівний рівному».
Ключові слова: дівчата, дівчата-підлітки, аборти, пологи, інфекції, що передаються статевим шляхом, системи громадського здоров’я, проблема.

Біографії авторів

Г.О Слабкий, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Слабкий Геннадій Олексійович – доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри наук про здоров’я ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; 88000 пл. Народна, 3, м. Ужгород, Україна.

І.С. Миронюк , ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Миронюк Іван Святославович – доктор медичних наук, професор, декан факультету здоров’я та фізичного виховання ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; 88000 пл. Народна, 3, м. Ужгород, Україна.

О.Ю. Качур , Міжнародний європейський університет, м. Київ, Україна

Качур Олександр Юрійович – д.мед.н., професор кафедри клінічних дисциплін Міжнародного Європейського Університету; 03187 проспект Академіка Глушкова, 42-В, м. Київ, Україна.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-02-11

Номер

Розділ

Громадське здоров'я