Здоров’я громадян України – важлива складова національної безпеки та потенціалу суверенітету держави

Автор(и)

  • Ю.В. Вороненко Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-4945-1817
  • С.П. Кошова Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-7637-4311
  • В.М. Михальчук Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-5398-4758
  • Я.Ф. Радиш Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-8374-5424

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.3.1.2021.240802

Анотація

Мета дослідження: висвітлення проблеми здоров’я людини як філософського феномена і важливої складової національної безпеки та потенціалу суверенітету держави.
Матеріали та методи. Проаналізовано наукові джерела за темою (14) з використанням методів системного підходу та системного аналізу.
Результати. Стан здоров’я нації безпосередньо зумовлює рівень продуктивності праці в суспільстві і значною мірою впливає на перспективи його соціально-економічного розвитку. Але коли здоров’я громадян розглядається в контексті національної безпеки та оборони, воно набуває ще й стратегічного значення. Сутність поняття “суверенітет” дає підстави стверджувати, що стійкий державний суверенітет – це те, що створює гарантію стабільності і високий рівень національної безпеки.
Висновки. Сьогодні надзвичайно важливо враховувати можливі конфігурації майбутнього: визначати стратегічні пріоритети, створювати сприятливі умови для стійкого розвитку. А такий розвиток в сучасних умовах залежить не тільки і не стільки від стану економіки, скільки від рівня здоров’я громадян держави та якості державного управління.
Ключові слова: здоров’я громадян, національна безпека, потенціал суверенітету держави.

Біографії авторів

Ю.В. Вороненко , Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна

Вороненко Ю.В. – ректор, академік, професор, Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л.Шупика.

С.П. Кошова , Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна

Кошова С.П. – к.держ.упр., доцент кафедри управління охороною здоров’я та публічного адміністрування, Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л.Шупика.

В.М. Михальчук, Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна

Михальчук В.М. – д.мед.н., професор, завідувач кафедри управління охороною здоров’я та публічного адміністрування, Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л.Шупика.

Я.Ф. Радиш , Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, м. Київ, Україна

Радиш Я.Ф. – д.н.держ.упр., професор кафедри управління охороною здоров’я та публічного адміністрування, Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л.Шупика.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-02

Номер

Розділ

Громадське здоров'я