Ефективність технології корекції нефіксованих порушень ОРА у юних спортсменів ігрових видів спорту

Автор(и)

  • О.Ю Гузак ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine
  • М.М. Дуб ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.3.1.2021.240811

Анотація

У статі наведені відомості щодо ефективності застосування технології корекції нефіксованих порушень ОРА у юних спортсменів ігрових видів спорту.

Мета дослідження – науково обґрунтувати та експериментально перевірити ефективність застосування технології корекції нефіксованих порушень ОРА у юних спортсменів ігрових видів спорту.

Матеріали та методи: теоретичні, емпіричні та математико-статистичні методи. У дослідженні взяли участь 68 спортсменів віком 12-14 років (футбол, гандбол – юнаки (30 осіб), волейбол, баскетбол – дівчата (38 осіб)).

Результати. Відбулося зменшення кількості спортсменів із недостатніми для ефективної тренувальної діяльності показниками соматичного здоров’я та із середніми (пограничними) показниками здоров’я на 19,12% і 29,41%, та збільшилася кількість спортсменів із достатніми для тренувальної діяльності та «безпечними» для соматичного здоров’я показниками ІРЗ: вище за середні – на 7,35%, високі – на 41,18%, що вказує на позитивну динаміку та істотні зміни структури рівня їхнього соматичного здоров’я.

Ключові слова: юні спортсмени, соматичне здоров’я, фізична реабілітація, технології, порушення, опорно-руховий апарат.

Біографії авторів

О.Ю Гузак, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Гузак Олександра Юріївна – кандидат наук з фізичного виховання та спорту, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», доцент кафедри фізичної реабілітації. +380 (50) 673-50-05

М.М. Дуб, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Дуб Мар’яна Михайлівна – кандидат наук з фізичного виховання та спорту, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», доцент кафедри наук про здоров’я. +380 (99) 737-85-45

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-02-08

Номер

Розділ

Фізична реабілітація, фізична терапія, ерготерапія