Доступність послуг з фізичної реабілітації для пацієнтів Закарпатської області з центральною формою анкілозуючого спондилоартриту

Автор(и)

  • Н.Й. Потокій ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine
  • Г.В. Дудаш ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine
  • І.С. Миронюк ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.3.1.2021.240813

Анотація

Мета роботи – дослідити доступність послуг з фізичної реабілітації для пацієнтів Закарпатської області з центральною формою анкілозуючого спондилоартриту та визначити основні проблеми в забезпеченні немедикаментозної складової лікування даної групи пацієнтів.

Матеріали та методи. Комплексне соціологічне дослідження проводились на базі КНП «Закарпатська обласна клінічна лікарня ім. А. Новака» ЗОР, під час якого було опитано 24 особи, жителів села та міста чоловічої статі, які хворіють на анкілозуючий спондилоартрит. При виконанні дослідження нами, окрім соціологічного, було використано наступні методи дослідження: бібліосемантичий, статистичний та метод системного підходу і системного аналізу.

Результати. Жоден з опитаних пацієнтів за весь час хвороби не приймав участь в групових заняттях для хворих з анкілозуючим спондіолоартритом і, навіть, не інформований чи такі групи існують; не займався фізичною терапією або лікувальною гімнастикою за індивідуальним планом реабілітації, не проходив навчання щодо організації самостійних занять лікувальної гімнастики. Значна частка хворих – 54,2% взагалі не виконують фізичних вправ. 72,7% опитаних використовують інформацію із доступних джерел мережі Інтернет. Інші консультувалися з фітнес-тренером або лікуючим лікарем (ревматологом). 66,7% опитаних відмітили відсутність власне фахівця, з яким можна було б проконсультуватися та 58,3% респондентів відмітили фінансові проблеми в можливості залучення приватно практикуючих фахівців.

Висновки. Отримані дані свідчать про абсолютну недоступність для хворих з анкілозуючим спондилоартритом, жителів Закарпатської області, спеціалізованих послуг з фізичної терапії. Визначено групи перешкод в належному забезпеченні нефармакологічного лікування анкілозуючого спондилоартриту в Закарпатській області.

Ключові слова: анкілозуючий спондилоартрит, фізична терапія, доступність послуг, пацієнти.

Біографії авторів

Н.Й. Потокій, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Потокій Наталія Йосипівна – кандидат медичних наук, викладач кафедри наук про здоров’я ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; 88000, пл. Народна, 3, м. Ужгород, Україна.
.

Г.В. Дудаш, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Дудаш Габрієлла Василівна – магістр фізичної терапії, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; 88000, пл. Народна, 3, м. Ужгород, Україна.
.

І.С. Миронюк , ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Миронюк Іван Святославович – доктор медичних наук, професор, декан факультету здоров’я та фізичного виховання ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; 88000, пл. Народна, 3, м. Ужгород, Україна.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-07-29

Номер

Розділ

Фізична реабілітація, фізична терапія, ерготерапія