Профессор кафедры гигиены, медицинской полиции, медицинской географии и статистики Университета Святого Владимира В.А. Субботин (1844–1898 гг.)

Автор(и)

  • К.К Васильев Одесский национальный медицинский университет, г. Одесса, Украина, Ukraine
  • Ю.К. Васильєв Сумський державний університет Суми,, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.3.1.2021.240815

Анотація

Мета. Висвітлити важливі прогалини в біографії організатора і першого завідувача кафедри гігієни, медичної поліції, медичної географії та статистики В.А. Субботіна, акцентуючи увагу перш за все, на академічній кар’єрі професора.

Матеріали та методи. Джерелом для даної роботи були, як опубліковані матеріали, так і архівні. Використаний історико-біографічний метод.

Результати. З’ясовано основні етапи академічної кар’єри проф. Субботіна. Вперше встановлено, які факультетські дисципліни викладалися на кафедрі гігієни, медичної поліції, географії та статистики.

Висновки. З етапів життя В.А. Субботіна, як вченого і викладача вищої школи треба виділити наступні: з 1869 р. був в дворічному закордонному відрядженні для приготування до професорського звання по кафедрі гігієни, медичної поліції, медичної географії та статистики; з 1871 р. – доцент, а з 1872 р. – професор на тій же кафедрі; в 1893 р. – звільнений від служби. Створення в 1871 р. кафедри гігієни, медичної поліції, медичної географії та статистики відбулося шляхом виділення з кафедри державного лікарезнавства двох факультетських дисциплін – гігієни та медичної поліції. В.А. Субботін читав тільки ці дві навчальні дисципліни – гігієну та медичну поліцію.
Ключові слова: гігієна, медична поліція, В.А. Субботін.

Біографії авторів

К.К Васильев , Одесский национальный медицинский университет, г. Одесса, Украина

Васильєв Костянтин Костянтинович – професор, д. мед. наук, професор кафедри соціальної медицини, громадського здоров’я та медичного права Одеського національного медичного університету; пров. Валіховський, 2, м. Одеса. .

Ю.К. Васильєв, Сумський державний університет Суми,

Васильєв Юрій Костянтинович – доцент, к. мед. наук, доцент кафедри громадського здоров’я Сумського державного університету; вул. Римського-Корсакова, 2, Суми, 40007.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-22

Номер

Розділ

Історія медицини