Можливості підвищення фізичної активності пацієнтів як провідного фактора зміцнення здоров’я та запобігання важкого перебігу COVID-19 на етапі первинної медико-санітарної допомоги

Автор(и)

  • Ксенія Петрівна Мелега ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.4.1.2021.247009

Анотація

Мета роботи – проаналізувати ризики для здоров’я населення, пов’язані зі зниженням рухової активності під час карантинних обмежень у період пандемії COVID-19, окреслити шляхи і засоби підвищення фізичної активності пацієнтів на етапі первинної медико-санітарної допомоги.
Матеріали та методи: керівні документи та статистичні дані Всесвітньої організації охорони здоров’я у сфері громадського здоров’я, результати наукових досліджень. Використані методи дослідження – бібліосемантичний, системного підходу та аналізу.
Результати. Зниження фізичної активності (ФА) внаслідок карантинних обмежень може спричинити широкий спектр погіршення стану здоров’я, у тому числі, у пацієнтів з хронічними захворюваннями серця та обміну речовин. Гіпокінезія є потужним фактором ризику важкого перебігу COVID-19 у пацієнтів, підвищує ризик госпіталізації і смертності. Регулярна ФА та заняття фізичними вправами в безпечній домашній обстановці є важливою стратегією зміцнення здоров’я під час коронавірусної кризи.
Висновки: В сучасних умовах пандемії COVID-19 і періодичних карантинних обмежень у практичній діяльності медичних працівників первинної медико-санітарної допомоги необхідно стимулювати підвищення рівня фізичної активності пацієнтів, що є фактором змінення здоров’я та зменшення ризику важких наслідків коронавірусної хвороби.
Ключові слова: фізична активність, карантин, COVID-19, гіпокінезія, здоров’я, первинна медико-санітарна допомога.

Біографія автора

Ксенія Петрівна Мелега , ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Мелега Ксенія Петрівна – канд. мед. наук, доцент, факультет здоров’я та фізичного виховання, завідувач кафедри основ медицини ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; 88000, Україна, м. Ужгород, вул. Митна, 29.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-26

Номер

Розділ

Фізична реабілітація, фізична терапія, ерготерапія