Оцінка динаміки рівнів сколіозу дитячого населення Чернігівської області як напрямок в організації реабілітаційних заходів

Автор(и)

  • Наталія Петрівна Пономаренко Національний університет «Чернігівська політехніка», м. Чернігів, Україна, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6899-2486
  • Юрій Миколайович Ридзель Національний університет «Чернігівська політехніка», м. Чернігів, Україна, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-1812-0436
  • Алла Анатоліївна Демченко Національний університет «Чернігівська політехніка», м. Чернігів, Україна, Ukraine
  • Юрій Леонідович Майдіков Національний університет «Чернігівська політехніка», м. Чернігів, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.4.1.2021.247010

Анотація

Мета дослідження: аналіз динаміки рівнів сколіозу серед дитячого населення 0-17 років Чернігівської області та України, встановлення вікових категорії дітей, які мають найвищі рівні зазначеної патології.
Матеріали та методи: джерелом інформації були дані Центру медичної статистики МОЗ України та Державної служби статистики.
Санітарно-статистичними дослідженнями охоплені Україна та Чернігівська область. Здійснено аналіз структури захворюваності по вікових групах за вказаний період. Статистична обробка проведена за програмою Excel.
Результати. В період 2016-2020 рр. як в Україні в цілому, так і в Чернігівській області рівні поширеності зазначеної патології незначно знизилися (на 17,7% та 14,8% відповідно). Відмічалося зростання випадків сколіозу серед хлопчиків на 2,5% та зменшення серед дівчаток також на 2,5%.
Визначено збільшення рівнів випадків сколіозу серед дітей по закінченню дошкільного періоду: шестирічок в 1,2 рази, семирічок – 1,9 разів, що свідчить про більш ранній розвиток патології в сучасних умовах недостатньої фізичної активності підростаючого покоління.
Висновки. За п’ятирічний період спостереження (2016-2020 роки) рівень поширеності сколіозу серед дітей 0-17 років Чернігівського регіону знизився на 14,8% і на кінець звітного періоду був на 43% нижчий за загальнодержавний показник. За проаналізований період відзначається переважання зазначеної патології серед дівчаток. Незмінно найвищі рівні патології спостерігаються серед дітей шкільного періоду з тенденцією до зростання випадків сколіозу у школярів.
Ключові слова: сколіоз, дитяче населення, Чернігівська область, реабілітація.

Біографії авторів

Наталія Петрівна Пономаренко, Національний університет «Чернігівська політехніка», м. Чернігів, Україна

Пономаренко Наталія Петрівна – к. мед. н., доцент кафедри фізичної реабілітації НУ «Чернігівська політехніка» 14000, м. Чернігів, вул. Шевченка, 95. +380971509658

Юрій Миколайович Ридзель , Національний університет «Чернігівська політехніка», м. Чернігів, Україна

Ридзель Юрій Миколайович – к. економ. н., доцент кафедри фізичної реабілітації.

Алла Анатоліївна Демченко , Національний університет «Чернігівська політехніка», м. Чернігів, Україна

Демченко Алла Анатоліївна – старший викладач кафедри фізичної реабілітації.

Юрій Леонідович Майдіков , Національний університет «Чернігівська політехніка», м. Чернігів, Україна

Майдіков Юрій Леонідович – д. мед. н., професор кафедри фізичної реабілітації.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-30

Номер

Розділ

Фізична реабілітація, фізична терапія, ерготерапія