Деякі аспекти репродуктивного здоров’я сучасних підлітків

Автор(и)

  • Л.П Русин ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine
  • Ю.В. Дуткевич-Іванська ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine
  • М.В. Сабадош ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.1.1.2022.254638

Анотація

Мета роботи – оцінити та проаналізувати стан репродуктивного здоров’я сучасних підлітків.
Матеріали та методи. Проведено аномімне анкетування дівчат-підлітків, віком 15-18 років, яке проводилось за спеціально розробленою анкетою. Дослідженням охоплено 60 респондентів. Методами дослідження слугували: медико-статистичний, соціологічний, структурно-логічний аналіз.
Результати. Серед опитаних 86,7% знають, що таке репродуктивне здоров’я, 63,3% респондентів отримує інформацію про репродуктивне здоров’я з засобів масової інформації, 43,3% отримують інформацію від друзів та знайомих, 46,7% – в навчальних закладах, з газет та журналів отримує інформацію 15% респондентів, інформацію з науково-популярних книг про здоров’я обирають 35% респондентів, 18,3% – отримують інформацію у лікарів.
За результатами аналізу 13,3% дівчат-підлітків у віковій когорті 15-16 років живуть статевим життям, а підлітки у 17-18 років – 36,6%. Виявлено прямий взаємозв’язок між частотою статевого життя у групі дівчат-підлітків та наявністю захворювань статевих органів. За даними анкет порушення менструального циклу відмічали 68,3% респонденток. Аналіз продемонстрував, що у підлітків 15-16 років низький рівень використання контрацепції з доведеною ефективністю – 23,3%.
Висновки. Застосування анкет дозволяє виявити основні чинники порушень репродуктивного здоров’я дівчат-підлітків, запобігти ранньому початку статевого життя, небажаній вагітності, поширеності ІПСШ та удосконалити механізм формування знань щодо здорового способу життя.
Ключові слова: репродуктивне здоров’я, дівчата-підлітки, фізіологія підліткового віку.

Біографії авторів

Л.П Русин, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

 к. мед. н., доцент кафедри основ медицини, факультет здоров’я та фізичного виховання, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; 88000, Україна, м. Ужгород, вул. Митна, 29.
.

Ю.В. Дуткевич-Іванська, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

старший викладач кафедри основ медицини, факультет здоров’я та фізичного виховання, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; 88000, Україна, м. Ужгород, вул. Митна, 29. .

М.В. Сабадош, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

кандидат наук з фізичного виховання і спорту, доцент кафедри фізичної реабілітації, факультет здоров’я та фізичного виховання, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; 88000, Україна, м. Ужгород, вул. Митна, 29.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-23

Номер

Розділ

Громадське здоров'я