Можливості організації профілактики наслідків травм та хвороб кістково-м’язової системи на рівні громади

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.1.1.2022.254640

Анотація

Мета дослідження: проаналізувати та обґрунтувати потенційні можливості організації заходів профілактики наслідків травм та хвороб кістково-м’язової системи на рівні об’єднаних територіальних громад.
Матеріали та методи. Під час дослідження використані такі методи: бібліосемантичний, системний підхід та аналіз, структурно-логічний аналіз, моделювання. Матеріалами стали оприлюднені документи та інформаційні джерела ВООЗ, нормативно-правові акти України, публікації наукових досліджень. Результати. Визначені основні можливості організації профілактики наслідків травм та хвороб кістково-м’язової системи у територіальних громадах за участі заходів первинної медичної допомоги, фахівців з реабілітації та фахівців з громадського здоров’я. З метою узагальнення визначених можливостей профілактики створено перспективну модель її організації на рівні територіальних громад. Висновки. Організація ефективної профілактики наслідків травм та захворювань кістково-м’язової системи на рівні територіальної громади потребує злагодженої роботи різних ланок системи охорони здоров’я з визначенням основних їх функцій та напрямків взаємодії. Ключові слова: профілактика, травми, реабілітація, громадське здоров’я, громада, первинна медична допомога.

Біографія автора

В.В. Брич , ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

к.мед.н., доцент, доцент кафедри наук про здоров’я факультету здоров’я та фізичного виховання, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; вул. Митна, 29, м. Ужгород, Закарпатська обл., 88000, Україна.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-19

Номер

Розділ

Організація і управління охороною здоров'я