Умови закупівлі медичних послуг з променевої діагностики за програмами медичних гарантій

Автор(и)

  • Г.О. Слабкий ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine
  • Ю.І. Погоріляк ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.2.1.2022.258914

Анотація

Мета: дослідити та проаналізувати умови закупівлі медичних послуг за програмами медичних гарантій з використанням променевих методів діагностики та лікування. Матеріали та методи. Матеріалами дослідження стали специфікації специфікації та умови закупівлі медичних послуг за програми медичних гарантій, які були затверджені КМУ для використання в 2022 році та 15 контрактів між НСЗУ та ЗОЗ за програмою «Медична допомога при гострому мозковому інсульті». В ході дослідження було використано наступні методи: бібліосемантичний, контент-аналізу, структурно-логічного аналізу.
Результати. В ході дослідження встановлено, що програми медичних гарантій включають специфікацію і вимоги закупівлі медичних послуг за програми медичних гарантій. Умови закупівлі визначають вимоги до обладнання та до спеціалістів. Вони залежать від програми медичних гарантій. Променева діагностика включена до 43,6% програм медичних гарантій. Проведений аналіз вказує на недосконалість затверджених вимог до закупівлі методів променевої діагностики за програмами медичних гарантій.
Висновки. Національна служба здоров’я України приділяє значну увагу використанню променевих методів діагностики в клінічній практиці. При цьому умови закупівлі діагностичних послуг з використанням методів променевої діагностики потребують удосконалення.
Ключові слова: медичні гарантії, програми, променева діагностика, закупівля, умови.

Біографії авторів

Г.О. Слабкий, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Слабкий Геннадій Олексійович – д.мед.н., проф., завідувач кафедри наук про здоров’я факультету здоров’я та фізичного виховання ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; пл. Народна, 3, м. Ужгород, Закарпатська обл., 88000, Україна.

Ю.І. Погоріляк, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Погоріляк Юлія Іванівна – лікар-інтерн, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; пл. Народна, 3, м. Ужгород, Закарпатська обл., 88000, Україна.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03

Номер

Розділ

Організація і управління охороною здоров'я