Urinary incontinence and nurses knowledge toward prevention of catheter-associated urinary tract infection

Автор(и)

  • Jozef Babečka Католицький університет у Ружомбероку, Факультет здоров'я, Словаччина, Slovakia
  • I. Gulasova Трнавський університет, факультет медичних наук та соціальної роботи, Словаччина, Slovakia

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.2.1.2022.258916

Анотація

Метою цього дослідження було оцінити знання та практичні навички медсестер щодо профілактики катетер-асоційованих інфекцій сечових шляхів.
Методи. Було проведено перехресне кореляційне дослідження із вибіркою з 67 медсестер, прийнятих на роботу з медичної практики та інтенсивної терапії у Словаччині. Учасники заповнили Анкету знань та практик. Він включав одну частину: Анкета рівня знань та обсягу практик. Збір даних проводився з вересня 2021 року по січень 2022 року. Дані аналізували за допомогою SPSS версії 22.
Результати. Більшість медичних сестер (91,2%) відвідували освітню або навчальну програму щодо процедури роботи з сечовим катетером, тоді як лише 8,8% ніколи не відвідували. 32,1% медичних сестер відвідували освітню або навчальну програму щодо процедури роботи з сечовим катетером більше двох разів. Більше половини медичних сестер (77,76%) мали низький рівень знань. При цьому близько третини (35,40%) медичних сестер мали середній рівень знань, і лише 0,72% медсестер мали високий рівень знань. Щодо рівня практики медсестер щодо профілактики катетер-асоційованих інфекцій сечовивідних шляхів, було відзначено, що більшість медсестер (89,90%) мали низький рівень практики. Тоді як 11,10% медсестер мали хороший рівень практики.
Висновки. Не було статистичного значущого зв’язку між знаннями та практикою медсестер щодо катетер-асоційованої інфекції сечовивідних шляхів. Крім того, не було суттєвого зв’язку між соціально-демографічними змінними та середніми балами знань чи практики. Хоча існував значний зв’язок між знаннями медсестер та віком, а також існував значний зв’язок між практикою медсестер та поточним підрозділом.
Ключові слова: нетримання сечі, догляд, профілактика катетер-асоційованих, інфекція сечовивідних шляхів.

Біографії авторів

Jozef Babečka, Католицький університет у Ружомбероку, Факультет здоров'я, Словаччина

PhD. Бабечка Йозеф, PhD.  Католицький університет, факультет здоров'я

I. Gulasova , Трнавський університет, факультет медичних наук та соціальної роботи, Словаччина

проф. PhD. Гуласова Івіца, к.м.н., Трнавський університет, факультет медичних наук та соціальної роботи

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03

Номер

Розділ

Медсестринство