The importance of rehabilitation in patients with bilateral transfemoral amputation

Автор(и)

  • Катаріна Шуполова Університет здоров'я та соціальної роботи Св. Єлизавети Братислава, Slovakia
  • Даніела Баркасі Університет здоров'я та соціальної роботи Св. Єлизавети Братислава, Slovakia https://orcid.org/0000-0001-8266-5302

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.2.1.2022.258920

Анотація

Мета: двостороння трансфеморальна ампутація становить як реабілітаційну, так і соціальну проблему. Хоча це не поширений діагноз, його фізичний і психологічний вплив є значним. Наша мета полягає не тільки в покращенні локомоції пацієнта, але й у ресоціалізації пацієнта.
Матеріали та методи: наше досьє складалося з пацієнтів з діагнозом двостороння трансфеморальна ампутація, які пройшли 8-тижневе комплексне реабілітаційне лікування з липня 2015 року по червень 2019 року. Дані були оцінені ретроспективно, а потім оброблені статистично.
Результати: на основі наших спостережень ми можемо оцінити позитивний вплив комплексного відновного лікування. Відбулося покращення показника самозабезпечення в оцінці FIM. Висновки: у своїй роботі ми підтвердили позитивний ефект комплексного активного реабілітаційного лікування шляхом підвищення рівня самозабезпеченості у звичайній повсякденній діяльності. Своєчасна і комплексна реабілітація позитивно впливає не тільки на самодостатність, пересування, але й на соціальну реінтеграцію.
Ключові слова: двостороння трансфеморальна ампутація, коефіцієнт функціональної самозабезпеченості, комплексне реабілітаційне лікування, соціалізація.

Біографії авторів

Катаріна Шуполова, Університет здоров'я та соціальної роботи Св. Єлизавети Братислава

Шуполова Катаріна – лікар, доктор філософії, студентка Університету охорони здоров’я та соціальної роботи Св. Єлизавети, Братислава, Словаччина.

Даніела Баркасі, Університет здоров'я та соціальної роботи Св. Єлизавети Братислава

Баркасі Даніела – доцент кафедри соціальної роботи Братиславського університету здоров’я та соціальної роботи Св. Єлизавети

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03

Номер

Розділ

Фізична реабілітація, фізична терапія, ерготерапія