Особливості реабілітаційної допомоги пацієнтам на базі багатопрофільного закладу охорони здоров’я третього рівня надання медичної допомоги (на прикладі Закарпатської області)

Автор(и)

  • О.Ю. Гузак ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.2.1.2022.258922

Анотація

Мета: визначенення структури та організаційних особливостей реабілітаційної допомоги пацієнтам на базі регіонального багатопрофільного закладу охорони здоров’я третього рівня надання медичної допомоги населенню.
Методи. Методи дослідження: бібліосемантичний, статистичний, структурно-логічного аналізу та узагальнення. Матеріалами дослідження виступили офіційні звітні та облікові форми медичної документації закладу охорони здоров’я.
Результати. Реабілітаційні послуги в КНП «ЗОКЛ ім. А.Новака» ЗОР сконцентровані на наданні реабілітаційної допомоги в основному пацієнтам з хворобами і порушеннями двох систем між якими є кардинальні відмінності в переважних режимах надання реабілітаційної допомоги (стаціонарний чи амбулаторний). У березні 2022 року в структурі реабілітаційних послуг стаціонарного та амбулаторного характеру переважну більшість складали послуги пацієнтам з порушеннями кістково-м’язевої системи та сполучної тканини (78,4% загальної кількості) та пацієнти із захворюваннями нервової системи (11,1% загальної кількості). При цьому пацієнти з порушеннями кістково-м’язевої системи та сполучної тканини у переважній більшості (97,5%) отримували реабілітаційні послуги в амбулаторному режимі, а пацієнти з хворобами нервової системи навпаки – 70,6% отримували реабілітаційні послуги в стаціонарному режимі.
Висновки. Можливості надання реабілітаційних послуг в стаціонарному режимі за принципом раннього початку реабілітації в закладі використовуються не в повному режимі. Низькою є залучення до реабілітаційної допомоги пацієнтів з іншими групами захворювань чи патологічними змінами інших органів та систем.
Ключові слова: структура реабілітаційних послуг, багатопрофільна заклад охорони здоров’я, Закарпатська область.

Біографія автора

О.Ю. Гузак , ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Гузак Олександра Юріївна – кандидат наук з фізичного виховання та спорту, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», доцент кафедри фізичної реабілітації.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03

Номер

Розділ

Фізична реабілітація, фізична терапія, ерготерапія