The importance of psychohygiene in nurses' mental health care during a pandemic

Автор(и)

  • Віра Іванкова Університет Святої Єлизавети, Братіслава, Slovakia
  • Maria Belovicova St. Elizabeth University of health and social work Bratislava, Institute of bl. M. D. Trčku, Michalovce, Slovakia

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.2.1.2022.258925

Анотація

Мета: ми хочемо підкреслити важливість турботи про психічне здоров’я медичних сестер та необхідність частішого застосування принципів психогігієни, які є важливими для їх психічного здоров’я, особливо в період пандемії. Наш досвід практики вказує на розвиток психічного напруження у медичних сестер і підтверджує відсутність ефективних стратегій управління навантаженням.
Методи: використовуючи анкету власного дизайну, ми визначили рівень психогігієни медичних сестер під час пандемії COVID-19.
Результати та обговорення: у цій статті ми вказуємо на те, як медсестри сприймають вплив пандемії на свою роботу, як вони справляються зі стресом і які методи релаксації використовують. За словами медсестер, під час пандемії підвищене навантаження та нестача персоналу є найпоширенішими причинами психічного виснаження, яке також пов’язане із загальним виснаженням та дратівливістю. Значна кількість респондентів відчула втрату мотивації, порушення сну, головні болі, відчуття тривоги та зниження концентрації. Психогігієна має важливе значення в роботі медичних сестер під час пандемії. Серед медичних сестер найбільш відомі та використовувані стратегії боротьби з психічним навантаженням: сон і відпочинок, прогулянки на природі, позитивний робочий клімат, фізична активність і спорт. Як інші способи подолання психологічного стресу респонденти згадали розваги та розслаблення, підтримку оточення та медитацію.
Висновок: результати показують, що використання ефективних психогігієнічних стратегій медсестрами може зменшити стрес під час пандемії COVID-19 та запобігти вигоранню.
Ключові слова: пандемія COVID-19, фактори ризику пандемії, робота медичних сестер, психічне здоров'я медичних сестер, психогігієна медичних сестер.

Біографії авторів

Віра Іванкова, Університет Святої Єлизавети, Братіслава

PhD. Іванкова Вієра – докторант Університету здоров’я та соціальної роботи Св. Єлизавети; Братислава, Словаччина.

Maria Belovicova, St. Elizabeth University of health and social work Bratislava, Institute of bl. M. D. Trčku, Michalovce

Prof. MUDr. Belovicova Maria PhD – St. Elizabeth University of health and social work; Bratislava, Slovakia

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-03

Номер

Розділ

Медсестринство