Метаболічний синдром у людей похилого віку – результати проекту

Автор(и)

  • Mária Belovičová

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.3.1.2022.266024

Анотація

Метаболічний синдром (МС) в даний час вражає близько 20-30% дорослого європейського населення працездатного віку. Частота метаболічного синдрому значно зростає з віком. У вікових категоріях старше 60 років він зростає до 40%.
Метою проекту було визначити захворюваність на метаболічний синдром і стан харчування літніх людей у вибраних будинках престарілих. Усі експертизи проводились на добровільних засадах. В основному проект був зосереджений на клієнтах будинків престарілих, але ми також намагалися перевірити співробітників.
Загальні рекомендації щодо здорового харчування, способу життя та профілактики метаболічного синдрому для людей похилого віку подібні до рекомендацій для дорослих не похилого віку (різноманітне, насичене та енергетично збалансоване харчування, кілька разів на день достатніми порціями, достатня кількість якісного білку, основу раціону складають каші, свіжі овочі та фрукти, нежирне м’ясо та риба, низький вміст насичених жирів і трансжирних кислот, помірне споживання рафінованого цукру, солі та алкоголю).
У цій статті автори аналізують результати індивідуальних вимірювань, які були статистично оброблені, і на основі отриманих даних виводять рекомендації для практики.
Ключові слова: метаболічний синдром, старість, будинки престарілих, здорове харчування, профілактика.

Біографія автора

Mária Belovičová

Prof. MUDr. Mária Belovičová, PhD – Remedium s.r.o. , Bardejov Spa 2037, Internal Clinic for Liver Disease Diagnosis and Treatment, St. Elizabeth University of Health and Social Sciences; Bratislava, Slovakia.
mriab9@gmail.com, .

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-26

Номер

Розділ

Громадське здоров'я