Фактори ризику серцево- судинних захворювань у жінок

Автор(и)

  • Jana Šulcová
  • Anna Murgová

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.3.1.2022.266025

Анотація

Фактори ризику, характерні для жінок, такі як гіпертонія під час вагітності, передчасні пологи, гестаційний діабет і менопауза, є одними з унікальних аспектів здоров’я серцево-судинної системи у жінок.
Мета: жінки дітородного віку вважалися захищеними, а серцево-судинні захворювання – характерними для чоловіків. У звіті Європейської стратегії здоров’я серця (EuroHeart) показано, що жінки рідше отримують ті ж профілактичні поради, що й чоловіки, і що жінки все ще недостатньо представлені в дослідженнях серцево-судинної системи.
Фактори ризику важливі як для чоловіків, так і для жінок, але відрізняються тим, що їхній вплив був сильнішим у чоловіків і жінок. Особливо у жінок наявність діабету, гіпертонії та куріння пов’язані з вищим ризиком, ніж у чоловіків. Фактори ризику жіночої статі, пов’язані з гормональним і репродуктивним статусом, які впливають на ризик серцево-судинних захворювань у жінок. Ці фактори ризику пов’язані з гормональним статусом, вагітністю, деякими несерцевими захворюваннями, які частіше зустрічаються у жінок, та їх лікуванням.
Висновки. Щоб покращити допомогу жінкам із серцево-судинними захворюваннями, необхідно усвідомлювати, що діагностика гострих коронарних синдромів може бути проблематичною у жінок через різницю в симптомах і прояві цих симптомів. Водночас необхідно розуміти важливість специфічних підходів у діагностиці, лікуванні та профілактиці ССЗ у жінок.
Ключові слова: серцево-судинні захворювання, ризик, жінки, профілактика.

Біографії авторів

Jana Šulcová

Šulcová Jana – PhD student, St. Elizabeth University of health and social work; Bratislava, Slovakia.
.

Anna Murgová

Murgová Anna – Associate Professor, Head of Department of Nursing, St. Elizabeth University of health and social work; Bratislava, Slovakia, Institute of bl. Bl. P. P. Gojdiča a V. Hopku; Presov, Slovakia.
.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-26

Номер

Розділ

Громадське здоров'я