Догляд за хворим із задишкою при COVID-19

Автор(и)

  • Mária, Novysedláková
  • K. Zrubáková
  • A. Koptová

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.3.1.2022.266033

Анотація

Ціль. У цій статті ми маємо справу з проблемою задухи. Для боротьби з диспное необхідно з’ясувати причини диспное, оцінити суб’єктивні та об’єктивні симптоми та призначити адекватне лікування.
Методи. Основним якісним методом нашого дослідження була перезентація клінічного випадку. Ми зосередилися на випадку хворого на COVID-19 із обширною двосторонньою пневмонією. Задуху оцінювали за шкалою диспное Боргса. Шкала диспное Боргса дозволяє кількісно визначити інтенсивність диспное під час повсякденної діяльності, фізичної активності, а також може допомогти оцінити її вплив на функціональний стан пацієнта.
Результати і обговорення. У цьому звіті ми розглядаємо випадок 29-річного пацієнта з обширною двосторонньою пневмонією COVID-19. Хворий перебував у ковідному відділенні 10 днів. У перші дні госпіталізації задуха за шкалою Боргса досягла 5 ступеня – тяжка задуза, SpO2 крові 85 %. Хворому проведено оксигенотерапію, медикаментозне лікування. Ми регулярно контролювали життєві функції та лабораторні показники.
Лікування також включало реабілітаційні та дихальні вправи, психологічну та духовну допомогу. Хворий на постільний режим був залежний від повсякденної діяльності. Задуха була купірована на 7-10-й день госпіталізації, коли 

Біографія автора

Mária, Novysedláková

PhDr. Mária Novysedláková, PhD – Námestie A. Hlinku 48, 034 01 Ružomberok, Slovak Republic.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-26

Номер

Розділ

Медсестринство