Використання інструментів оцінки у геріатричній медсестринській справі

Автор(и)

  • Tatiana Hudáková
  • M Popovičová

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.3.1.2022.266034

Анотація

Догляд за геріатричним хворим має свої особливості. Кожен геріатричний пацієнт страждає від синдромів, характерних для цього віку. У роботі медичної сестри, яка обслуговує геріатричних хворих за методом сестринського процесу, вимірювальні шкали та інструменти оцінки відіграють незамінну роль, особливо при оцінці геріатричного пацієнта.
Мета статті полягає в тому, щоб узагальнити доступні інструменти оцінки, які підходять для використання у пацієнтів літнього віку.
Методи: використано метод огляду літератури.
Результати. Ми узагальнюємо наявні інструменти оцінки та їх можливості використання в геріатричному догляді в області самодостатності, руху, ризику пролежнів, в області оцінки харчування та когнітивних функцій.
Висновки. використання інструментів оцінки в геріатричному догляді приносить користь не тільки пацієнту, але й медичній сестрі. Їх використання можливе не тільки на етапі оцінки, а й постійно протягом усього підходу до геріатричного пацієнта.
Ключові слова: геріатричні хворі, інструменти оцінювання, медсестра.

Біографія автора

Tatiana Hudáková

PhDr. Tatiana Hudáková, MPH – external doctoral student; St. Elizabeth University of Health and Social Sciences, Bratislava.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-26

Номер

Розділ

Медсестринство