Значення реабілітації у пацієнтів з двосторонньою трансфеморальною ампутацією

Автор(и)

  • Katarína Šupolová
  • Daniela Barkasi

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.3.1.2022.266038

Анотація

Мета: двостороння ампутація нижніх кінцівок є значним втручанням у життя людини. Це впливає на неї як фізично, так і соціально. Змінивши умови життя, наше завдання – ресоціалізувати особистість.
Матеріали та методи. У нашому дослідженні ми вивчали випадок NRC Kováčová з діагнозом двостороння ампутація нижніх кінцівок. З початку 2017 року до кінця 2021 року вони пройшли восьмитижневу реабілітаційну програму. Було проведено ретроспективний збір та аналіз даних.
Результати. В результаті комплексного лікування пацієнти можуть стати більш самодостатніми у звичній повсякденній діяльності. Реінтеграція заохочується шляхом підвищення рівня самозабезпечення, чому також сприяє соціальне консультування.
Висновки. У нашій роботі ми підтверджуємо позитивний ефект соціального консультування та реабілітації після двосторонньої ампутації нижніх кінцівок. Крім того, участь у груповій реабілітації підтримує соціалізацію та реінтеграцію особи, що призводить до покращення якості її життя.
Ключові слова: ампутація нижньої кінцівки з двох сторін, самоокупність, соціальне консультування, реабілітаційне лікування.

Біографії авторів

Katarína Šupolová

Šupolová Katarína– doctor, PhD. student, St. Elizabeth University of health and social work; Bratislava, Slovakia.

Daniela Barkasi

Barkasi Daniela – Associate Professor, Representative of Head of Department of Social Work, St. Elizabeth University of health and social work Bratislava, Institute of bl. M. D. Trčku; Michalovce, Slovakia. ORCID ID 0000-0001-8266-5302.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-26

Номер

Розділ

Фізична реабілітація, фізична терапія, ерготерапія