Інформаційно-комунікаційні технології в охороні здоров’я: європейський досвід, можливості для України

Автор(и)

  • Владислав Анатолійович Сміянов
  • Валерія Володимирівна Брич ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.4.1.2022.277068

Анотація

Поширення в Україні електронних сервісів потребує застосування системного підходу та вивчення кращих світових практик для забезпечення співмірності та взаємопов’язаності у впровадженні між окремими складовими електронного здоров’я.
Мета. На основі вивчення звіту Глобальної ради з електронного здоров’я ВООЗ щодо напрямів впровадження системи електронного здоров’я визначити найбільш перспективні для України сфери впровадження.
Матеріали та методи. Вивчений звіт Глобальної ради з електронного здоров’я ВООЗ, в якому дана загальна характеристика практик системи охорони здоров’я, що передбачають використання цифрових ресурсів, та ступеня їх впровадження. Здійснена порівняльна характеристика рівня впровадження різних сервісів електронного здоров’я в Україні, Польщі, Литві, Молдові та Швеції.
Результати. Проведений аналіз готовності країн до впровадження сервісів електронного здоров’я за такими напрямами як: 1) національна політика та фінансування електронного здоров’я; 2) нормативна база електронного здоров’я; 3) телемедицина; 4) електронний медичний журнал; 5) цифрові технології навчання у медицині; 6) мобільне здоров’я; 7) соціальні мережі 8) «великі дані».
Висновки. Сферами, що потребують першочергової уваги в Україні є створення створення законодавчої бази, формування адекватних підходів до фінансування та налагодження системної підготовки кадрів за напрямом електронного здоров’я на рівні магістратури та безперервного професійного розвитку.
Ключові слова: комунікація, інформаційно-комунікаційні технології, інтернет, електронне здоров’я, медична освіта.

Біографії авторів

Владислав Анатолійович Сміянов

 д.мед.н., професор, завідувач кафедри громадського здоров’я, Сумський державний університет; м. Суми, Україна. 

Валерія Володимирівна Брич , ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

 – к.мед.н., доцент, доцент кафедри наук про здоров’я факультету здоров’я та фізичного виховання, ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; вул. Митна, 29, м. Ужгород, Закарпатська обл., 88000, Україна, ORCID ID 0000-0003-3741-6002

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-10

Номер

Розділ

Організація і управління охороною здоров'я