Олександр Михайлович Шумлянський (1748-1795) про вдосконалення викладання у вищій медичній школі

Автор(и)

  • Юрій Костянтинович Васильєв Сумський державний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.4.1.2022.277084

Анотація

Олександр Михайлович Шумлянський (1748-1795) про вдосконалення викладання у вищіМета дослідження: з’ясувати історію появи книги О.М. Шумлянського про вдосконалення викладання медицини – «Мнение одного истиннолюбца о поправлении наиполезнейшей для людей науки» (1787), та проаналізувати її зміст, і, тим самим, закрити прогалину в біографії професора.
Матеріали та методи. Історичними джерелами для роботи були опубліковані матеріали, багато з яких досі не використовувалися біографами О.М. Шумлянського. В якості основного методу дослідження в статті був застосований історичний метод.
Результати. Вперше з’ясовано ініціатора відрядження О.М. Шумлянського закордон, час його перебування там, маршрут подорожі. Також, вперше розкрито зміст його книги, написаної за підсумками закордонної подорожі.
Висновки. З березня 1785 р. по серпень 1786 р. О.М. Шумлянський перебував у закордонній поїздці, куди був відряджений урядом для збору матеріалів про постанову викладання вищої медичної освіти. Ініціатором та організатором цієї поїздки був П.В. Завадовський. Він побував у Відні, Парижі, Лондоні. Зворотний шлях доктора проходив через Голандію та Пруссію. Результатом цього відрядження було написання книги «Мнение одного истиннолюбца о поправлении наиполезнейшей для людей науки» (1787). У книзі запропонована чітка система наук, яка має бути покладена в основу викладання у вищій медичній школі. О.М. Шумлянський передбачив подальший розвиток системи вищої медичної освіти. Належна увага у його системі була приділена також профілактичній дисципліні гігієна (дієтетика). Він перший у Російській імперії вказав на необхідність включити медичну поліцію до числа дисциплін, що викладаються.
Ключові слова: історія медицини, громадське здоров’я (медична поліція), О.М. Шумлянський, кінець XVIII ст.й медичній школі

Біографія автора

Юрій Костянтинович Васильєв , Сумський державний університет

доцент, к. мед. наук, доцент кафедри громадського здоров’я Сумського державного університету; вул. Римського-Корсакова, 2, Суми, 40007.
.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-20

Номер

Розділ

Історія медицини