Особливості раціонального харчування пацієнтів з функціональними розладами травного каналу
DOI:
https://doi.org/10.24144/2077-6594.2.2020.201473Анотація
В останні роки особливої актуальності набуває проблема функціональних захворювань шлунково-кишкового каналу завдяки значній поширеності даної патології в світі і в Україні зокрема.
Метою даної роботибуло висвітлити окремі моменти раціонального харчування пацієнтів з функціональною диспепсією. Наведено дані стосовно поширеності функціональних захворювань шлунково-кишкового каналу. Розглянуті можливі ланки патогенезу такої патології. Особливу увагу приділено основним продуктам харчування у хворих на функціональну диспепсію та їх дії на органи травлення. Представлені рекомендовані продукти та ті, які необхідно обмежити при функціональних захворюваннях органів травлення. Виділено заборонені продукти при функціональній диспепсії. Розглянуті прості природні способи усунення симптомів функціональної диспепсії. Наведені золоті правила дієтотерапії при функціональній диспепсії. Зроблено висновок, що застосування раціонального харчування у таких пацієнтів допоможе суттєво знизити рівень захворюваності завдяки своїй профілактичній дії та прискорити одужання за рахунок збалансованого складу продуктів.
Посилання
Вдовиченко В.І., Бичков М.А., Денисюк Я.С. Функціональні захворювання органів травлення у світлі Римських ІІІ критеріїв. – Львів, 2010. – 105 с.
Маев И.В., Дичева Д.Т., Щегланова М.П. и др. Функциональная диспепсия в свете Римских критериев IV пересмотра (2016 г.). Гастроэнтерология. Приложение к журналу Consilium Medicum, 2016, 2: 5-10.
Основи харчування: підручник / М.І. Кручаниця, І.С. Миронюк, Н.В. Розумикова, В.В. Кручаниця, В.В. Брич, В.П. Кіш. – Ужгород: Вид-во УжНУ «Говерла», 2019. – 252 с.
Палій І.Г. Функціональна диспепсія: сучасні уявлення про механізми виникнення й тактику ведення пацієнтів. Практикуючий лікар. 2013; 3:25-30.
Палій І.Г., Заїка С.В., Ткачук І.В. Діагностика функціональних розладів стравоходу в контексті Римських критеріїв IV перегляду. Укр. мед. часопис. 2019; 3 (131): 1-4.
Свінціцький А.С. Функціональна диспепсія: сучасні засади діагностики та лікування. Львівський клінічний вісник. 2013; 1(1): 47-53.
Сірчак Є.С. Функціональна диспепсія у призмі Римських критеріїв ІV. Здоров’я України. Тематичний номер «Гастроентерологія». 2016; 6-7.
Drossman D. Functional gastrointestinal disorders: history, pathophysiology, clinical features, and Rome IV. Gastroenterol. 2016; 150(6): 1262–1279.
Oshima T. Genetic factors for functional dyspepsia. J. Gastroenterol. Hepatol. 2011; 26(3): 83-87.
##submission.downloads##
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
3. Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).