Регіональні особливості захворюваності на ВІЛ-інфекцію/СНІД у Збройних силах України

Автор(и)

  • І.В. Огороднійчук Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна, Ukraine
  • В.В. Якимець Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна, Ukraine
  • Г.О. Слабкий ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна, Ukraine
  • С.О. Моргун Санітарно-епідеміологічне управління КМС МО України, м. Київ, Україна, Ukraine
  • О.В. Наконечна Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24144/2077-6594.1.1.2021.227152

Анотація

Мета. Розкрити особливості захворюваності на ВІЛ-інфекцію/СНІД серед військовослужбовців ЗС України у різних регіонах відповідальності.

Матеріали та методи. Для досягнення мети були вивчені, систематизовані та проаналізовані дані по захворюваності та заходам попередження розповсюдження ВІЛ/СНІДу за період з 01.10.2019 по 31.12.2019 в регіонах відповідальності закладів охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України. При цьому був використаний статистичний метод та метод епідеміологічного аналізу.

Результати. Враховуючи епідемічну ситуацію, що склалася з розповсюдженням соціально-небезпечних інфекцій в Україні, а саме інфекції, обумовленої вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), в тому числі і серед військовослужбовців Збройних Сил України (ЗСУ), а також усвідомлюючи потенційний негативний вплив військових конфліктів на епідемічну ситуацію та збільшення ризиків інфікування військовослужбовців, Санітарно-епідеміологічне управління Командування медичних сил Збройних Сил України спільно з Міжнародною громадською організацією “Міжнародний інститут проблем ВІЛ/СНІДу і туберкульозу” продовжує реалізацію ефективної стратегії протидії соціально-небезпечним інфекціям серед особового складу Збройних Сил України.
Одним із шляхів досягнення вищезазначених цілей є усвідомлення військовослужбовцями ризиків зараження та удосконалення системи раннього активного виявлення соціально-небезпечних інфекцій.
В результаті чого були вивчені та проаналізовані дані по захворюваності та заходам попередження розповсюдження ВІЛ/СНІДу в регіонах відповідальності Військово-клінічних медичних центрів.
Висновки. В результаті проведеного дослідження встановлено, що за звітний період в регіонах відповідальності закладів охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України було протестовано на ВІЛ-інфекцію 1628 осіб з них виявлено 37 випадків ВІЛ/СНІДу. В кабінеті добровільного консультування та тестування було проконсультовано 529 осіб.
Для поліпшення та модернізації роботи військово-профілактичної медицини, удосконалення знань щодо епідемічної ситуації з розповсюдження ВІЛ-інфекції та доопрацюванню шляхів запобігання інфікування та елімінації даного захворювання необхідно активно виявляти групи підвищеного ризику серед особового складу Збройних Сил України, встановлювати довірчі відносини між лікарем та пацієнтом для підвищення відсоткового співвідношення правдивих відповідей, проводити поглиблену санітарно-просвітницьку роботу щодо можливих шляхів інфікування, клінічної картини та можливих наслідків соціально-небезпечних інфекцій.
Ключові слова: військовослужбовці, захворюваність, вірус імунодефіциту людини, соціально-небезпечні захворювання.

Біографії авторів

І.В. Огороднійчук, Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна

Огороднійчук Ірина Володимирівна – доктор медичних наук, доцент, професор кафедри військово-профілактичної медицини Української військово-медичної академії; Україна, м. Київ, вул. Волинська, 66-А.
+380 (50) 581-36-77, iro4ka.ogo@ukr.net.

В.В. Якимець, Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна

Якимець Володимир Володимирович – кандидат медичних наук, старший науковий співробітник відділу організації медичного забезпечення Науково-дослідного інституту проблем військової медицини Української військово-медичної академії.

Г.О. Слабкий, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», м. Ужгород, Україна

Слабкий Геннадій Олексійович – д.мед.н., проф., завідувач кафедри громадського здоров’я факультету післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки ДВНЗ «Ужгородський національний університет»; пл. Народна, 3, м. Ужгород, Закарпатська обл., 88000, Україна.

С.О. Моргун, Санітарно-епідеміологічне управління КМС МО України, м. Київ, Україна

Моргун Сергій Олександрович – начальник санітарно-епідеміологічног управління Командування Медичних сил Збройних СилУкраїни (Головний державний санітарний лікар Міністерства оборони України), підполковник медичної служби; Україна, м. Київ, вул. Госпітальна, 16.
+380 (63) 817-42-88, morhunsergey@gmail.com.

О.В. Наконечна, Українська військово-медична академія, м. Київ, Україна

Наконечна Ольга Валентинівна – слухач групи лікарів-епідеміологів факультету підготовки військових лікарів Української військо-медичної академії; Україна, м.Київ, вул. Московська, 45/1.
+380 (63) 629-48-95, olyanakonechnaya3@gmail.com

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-01-11

Номер

Розділ

Громадське здоров'я